اثر استرس بر واریس

فهرست مطالب

استرس یکی از مسائلی است که اثر آن در بسیاری از موارد و بیماری ها دیده می‌شود، به طوری که استرس جزئی از زندگی روزمره بشر به حساب می‌آید و در سال های کنونی به مراتب تشدید شده است. اثر استرس بر واریس

در حقیقت استرس، فرد سالم را به سمت یک محدوده ناسالم که سلامت روحی، جسمی و عاطفی آن را تهدید می‌کند، سوق می‌دهد.

یکی از علائم فیزیکی استرس زیاد که سلامت جسمی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد مسئله مربوط به واریس رگ ها است. استرس بالا منجر به تحلیل سیستم غدد درون ریز بدن می‌شود که این امر منجر به تولید هورمون کورتیکوستروئید می‌شود. در حقیقت استرس، منشا اصلی ایجاد بیماری واریس نیست اما در ایجاد و تشدید عادت هایی موثر است که منجر به تقویت علائم واریس و سایر مشکلات وریدی می‌شود. این تاثیرات به صورت زیر می‌باشند:

  • تاثیر استرس بر سیستم گردش خون
  • تاثیر استرس بر افزایش وزن و چاقی

تاثیر استرس بر سیستم گردش خون

استرس پیوسته منجر به افزایش فشار خون و سرانجام افزایش فشار وارده بر وریدها می‌شود. در صورتی که استرس به صورت دائمی و مزمن باشد به تدریج رگ ها آسیب می‌بینند و عملکرد خون رسانی بدن که توسط وریدها صورت می‌گیرد، دچار اختلال می‌شود. این مسلئه با تجمع خون در رگ ها و در نهایت واریس ظاهر می‌شود.

منشا اصلی پیدایش واریس پا، اختلال عملکرد در دریچه های لانه کبوتری می‌باشد.

تاثیر استرس بر افزایش وزن و چاقی

در شرایط استرس زا هورمون استرس یا همان هورمون کورتیزول در بدن انسان ترشح می‌شود و با افزایش سطح قند خون بدن فرد در مواجه با شرایط تنش زا و استرس و اضطراب به بدن انسان کمک می‌کند. از این رو، وجود این هورمون در مواقع رویارویی با استرس های موقتی بسیار مفید خواهد بود و به فرد در بهبود عملکرد کمک خواهد کرد.

اما وقتی که ترشح هورمون کورتیزول به صورت پیوسته باشد و فرد زندگی پر تنشی را سپری کند، این سطح بالا از این هورمون در بدن انسان برای فرد مناسب نبوده و منجر به تامین انرژی مضاعف بدن می‌شود که برای رفع این نیاز، فرد به پرخوری روی می آورد و با افزایش وزن همراه می‌شود. حال در برخی از افراد این افزایش وزن ناشی از ترشح کورتیزول به حدی است که چاقی مانع مشاهده وضعیت ظاهری رگ های واریسی می‌شود. در اصطلاح رگ های واریسی در لایه های زیرین توسط چربی ها مدفون شده اند. حال که این مسئله باعث تشخیص دیرهنگام واریس می‌شود در نهایت منجر به عدم اقدام به وقت برای روند درمان نیز می‌شود.

در حقیقت تشخیص واریس قبل از روند درمان آن به جهت شناسایی علل اولیه واریس، رفلاکس و پراکندگی رگهای درگیر واریس می باشد.

اثر استرس بر واریس

نحوه تشکیل رگ های واریسی

رگ های بدن انسان توانایی گردش خون به سراسر بدن را دارند. از طرفی به علت وجود شرایط گرانشی دریچه های مربوط به رگ های ساق پا به سختی کار می‌کنند. حال اگر دریچه های سیاهرگی به نوعی ضعیف شوند یا آسیب ببینند، خون در قسمت سیاهرگ تجمع پیدا می‌کند و منجر به ایجاد یک ورید واریسی می‌شود. تجمع خون در رگها سبب احساس خارش، خستگی، سنگینی و حتی درد در ناحیه پا می‌شود. با افزودن فشار خون، در شرایطی این علائم حتی بیش از حد معمول احساس می‌شوند.

 استرس عامل پیشگیری پیشرفت درمان واریس

استرس اثرات منفی بسیاری بر بدن انسان دارد که یکی از مهم ترین این تاثیرات، کندکردن روند درمان بیماری واریس می‌باشد. همانطور که ذکر شد، استرس سبب افزایش میزان غذای مصرفی شخص می‌شود و افزایش وزن را به دنبال خواهد داشت . به موجب افزایش وزن بدن، عروق میزان فشار زیادی را متحمل می‌شوند.

همچنین ورزش کردن در افرادی که دچار واریس هستند، امری بسیار ضروری است که وجود استرس مانع از انجام این عمل می‌شود.

یکی از کارهایی که سلامتی عروق بدن انسان را تهدید می‌کند، عدم فعالیت جسمانی در طولانی مدت است. از آنجایی که نشستن ها و ایستادن های طولانی مدت، فشار زیادی را بر رگ ها وارد می‌کند باید از انجام این امور جدا خودداری کرد. البته منظور از تحرکات بدنی، انجام تمرینات ورزشی سبک مانند پیاده روی است که بسیار مفید بوده و به تقویت عضلات پا کمک می‌کند و تاثیرات بسیار زیادی بر گردش خون و عروق دارد.

نتیجه گیری

 به سبب فشارهای روحی، روانی و عاطفی در طولانی مدت، استرس مزمن در انسان به وجود می آید. همانطور که گفته شد قرارگرفتن در شرایط استرس زا منجر به افزایش سطح تولید هورمون کورتیزول در بدن می‌شود. در نتیجه باعث بروز مشکلاتی از قبیل بالا رفتن فشارخون و آسیب عضلانی و در نهایت واریسی شدن رگ ها میشود. حال از آن جایی که استرس تنها عامل موثر در ایجاد و پیدایش انواع و اقسام بیماری واریس نیست، توصیه می‌شود به منظور تشخیص و بررسی علل بروز واریس و روش های درمانی آن به پزشک مراجعه فرمایید.

فهرست مطالب

دسته مقالات