ام اس Multiple Sclerosis

فهرست مطالب

سلول های سیستم ایمنی برای محافظت از بدن در برابر ویروس ها، باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا نقش ایفا می کنند. اما در بیماری ام اس سیستم ایمنی به غلاف میلین حمله می کند. غلاف میلین سلول های عصبی، در نخاع و مغز دچار آسیب می شود. در حقیقت میلین در افزایش سرعت انتقال پیام های عصبی در طول رشته های عصبی و نگهداری از سلول های های عصبی نقش داشته. از این جهت وقتی این قسمت دچار آسیب شود در بخش هایی از سیستم عصبی که مسئول ارتباط می باشند اختلال ایجاد شده و ایجاد علائم و نشانه هایی در جسم افراد ظاهر می شود.

علائم و نشانه های بیماری ام اس(MS)

تاری چشم و دوبینی و حتی از بین رفتن بینایی

بی حسی و مور مور شدن صورت، دست و پا

احساس خستگی، افسردگی، بی حالی و ضعف

اختلالات عملکرد جنسی، روده و مثانه

گرفتگی و درد شدید عضلات

اختلال در شناخت و ضعف حافظه

مشکلات احساسی و عاطفی

مشکلات تفسی

صرع و احساس شوک

اگر دارای هر یک از این علائم می باشید. به این معنانی است که شما به طور قطعی به این بیماری مبتلا هستید. ممکن است این علائم در افراد سالم نیز دیده شوند. برای اطمینان خاطر لازم است در صورت مشاهده این نشانه ها و علائم به یک پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید. و سهل انگاری در این مسیر عوارض زیادی بدنبال دارد.

ام اس در نوجوانان

در جهان فقط ۳ تا ۵ درصد مبتلایان به بیماری ام اس از بیماری خود مطلع می‌شوند. و این تعداد به ما نشان میدهد که به طور مرتب برای چک آپ به پزشک مراجعه کنیم. علائم و نشانه های ام اس در هر شخص متفاوت است. و برای درمان آن هرچه زودتر مطلع شوید بهتر است. زیرا مبتلایان به بیماری ام اس در نوجوانی ممکن است برای درمان غفلت کنند. و این بی اطلاعی منجر به ناتوانی دائمی افراد می‌شود.

علت به وجود آمدن بیماری ام اس چیست؟

علت بیماری ام اس هنوز به طور قطعی مشخص نشده. طبق بررسی های صورت گرفته گمان می شود که ام اس از ترکیب عوامل محیطی مثلا عوامل عفونت زا و ژنتیکی به وجود آید.

ام اس یک بیماری ارثی نیست.

ام اس بر اساس علائم و نتایج آزمایش های پزشکی توسط پزشک تشخیص داده می شود.

آزمایش های لازم تشخیص ام اس

پونکسیون نخاعی

 نمونه ای از مایع مغزی نخاعی از ستون فقرات، با فروبردن یک سوزن در بین مهره ها داخل کانال نخاعی بیرون کشیده می شود. تا میزان گلبول های سفید و آنتی بادی lgg (ایمونوگلوبولین G) اندازه گیری شود.

MRI تصویر برداری مغناطیسی 

یک روش تصویر برداری برای تشخیص مشکلات و بیماری هاست. مثلا ناحیه آسیب دیده در مغز و نخاع مورد بررسی قرار گیرد.

آزمایش خون

با آزمایش خون نمی توانیم ام اس را تشخیص دهیم. اما آزمایش خون از این جهت گرفته می شود تا بیماری هایی که علائمی مشابه به بیماری ام اس دارند رد شوند.

آزمایشات برانگیخته پتانسیل

در این آزمایش فعالیت الکتریکی مغز با تحریک مسیرهای عصبی سنجیده می شود.





ورزش های پیشنهادی به بیماران ام اس

  • پیاده روی و انجام ورزش های سبک در آب سرد بسیار مؤثر است. زیرا آب سرد اجازه گرم شدن بدن را نمی‌دهد.
  • تمرین های بدنسازی و تمرین با وزنه, ولی بهتر است ابتدا با وزنه ای کم وزن تر شرو کنید.
  • یوگا. ورزش یوگا به آرامش شما کمک می‌کند. همچنین شامل حرکات کششی آرامی است. که به همراه نفس کشیدن کمک شایانی را به بیماران مولتیپل اسکلروزیس ایدئال می‌کند. بیمارانی که سفتی عضلات داشته اند یا دامنه حرکتیشان کاهش یافته بود با انجام یوگا بهبود یافتند.
  • پیلاتس. پیلاتس هم ورزشی آرامبخش است. که از نظر روانی هم برای بیماران مفید می‌باشد.
  • ایروبیک. انجام ورزش ایروبیک برای مدت معین بسیار کمک کننده است. مخصوصا برای بیماران مولتیپل اسکلروزیس که احساس خستگی و ضعف در عضلات دارند.
  • ورزش های هوازی. روزانه ۱۵ دقیقه ورزش های هوازی توصیه می‌شود. اما اگر باعث خستگی بیش از حد شما شد می‌توانید به سه قسمت پنج دقیقه ای تقسیم کنید. ورزش های هوازی ورزش هایی هستند که باعث افزایش تنفس و ضربان قلب می‌شوند.

ام اس بیماری است که علائم آن در بین افراد متفاوت است. همچنین در طول زمان تغییر می‌کند. در نتیجه بهتر است با ورزش کردن و بهبود سبک زندگی خود تلاش کنیم تا علائم آن کاهش یابد.

فهرست مطالب

دسته مقالات