آپاندیسیت (آپاندیس) چیست؟

فهرست مطالب

آپاندیسیت Appendicitis

آپاندیس زائده ای باریک که از روده بزرگ منشعب می شود. آپاندیس یک زائده اضافی نیست بلکه محلی برای رشد باکتری های مفید می باشد. محل آن در زیر شکم و سمت راست می باشد. حال با این وجود اگر این زائده از غذا پر شود و به هر دلیلی در تخلیه آن مشکلاتی بوحود آید و تخلیه صورت نگیرد منجر به بروز التهاب و عفونت می گردد که به آن آپاندیسیت می گویند که عاضه ای خطرناک است و باید سریعا از بدن خارج شود.

درد آپاندیس کجاست؟

درد آپاندیس ابتدا در اطراف ناف شروع شده. سپس به سمت راست پایین شکم منتقل می شود. این درد به تدریج افزایش می یابد. درد آپاندیس با حرکت، سرفه و عطسه نیز افزایش پیدا می کند. آپاندیسیت پیشگیری ندارد و در صورت بروز آن فرد باید سریع عمل شود. حال اگر دکتر آن را تشخیص ندهد یا عمل به تاخیر بیفتد ممکن است آپاندیس پاره شود که بسیار خطرناک است و در بدترین شرایط منجر به مرگ می شود.

عمل آپاندیس شایع ترین عمل اورژانسی شکمی می باشد. به جراحی و خارج کردن زائده آپاندیس از بدن آپاندکتومی گفته می شود.

آپاندیسیت در نوجوانان

شایع ترین سن آپاندیس در کودکان ۱۲ تا ۱۸ سالگی می باشد. در پسرها کمتر از دخترها مشاهده شده است. شیوع آپاندیسیت اغلب در فصل پاییز و بهار می باشد.

آپاندیسیت حاد در کودکان

میزان ابتلای کودکان زیر ۱۴ سال در جهان ۴ مورد از هر ۱۰۰۰ می‌باشد. این بیماری شایع ترین نوع جراحی برای کودکان ۱۸-۱۲ سال است. در کودکان با سن پایین تر احتمال مبتلا شدن کاهش می‌یابد. در سنین کمتر از ۵ سال تنها ۵ درصد و کمتر از ۳ سال فقط ۱ درصد است. آپاندیسیت در میان کودکان پسر شایع تر است. و شیوع فصلی آن در پاییز و بهار وجود دارد.

علائم آپاندیسیت

درد اطراف ناف ایجاد شده و سپس به پایین شکم سمت راست منتقل می شود

افزایش تدریجی درد شکم

دردی که با سرفه، عطسه و حرکت افزایش می یابد

تهوع و استفراغ

اسهال

بی اشتهایی

تب

یبوست

عمل آپاندیس

زمانی که تورم آپاندیس (آپاندیسیت) درمان نشود. پس از مدتی کیسه آپاندیس می‌ترکد. درد ناشی از آن بسیار شدیدی است. در صورت بروز این اتفاق باید سریعا به اورژانس مراجعه کنید. پزشک مربوطه در اکثر مواقع پس از معاینه فیزیکی تشخیص نیاز به جراحی را انجام می‌دهد. و یا پس از تصویربرداری تشخیص اصلی داده می‌شود. ممکن است وضعیت شما با تجویز آنتی بیوتیک برطرف شود. در غیر این صورت باید آپاندیس بیار از بدن خارج شود. و عمل آپاندکتومی صورت گیرد.

عمل آپاندیس به دو نوع لاپاراسکوپی یا عمل باز انجام پذیر است.

جراحی لاپاراسکوپی آپاندیس

در عمل لاپاراسکوپی پزشک پس از چند برش کوچک و حساب شده ابزارهای مخصوص را جاسازی می‌کند. و از طرق یک صفحه نمایش جراحی انجام می‌شود.

عمل جراحی باز

در عمل باز یک برش در منطقه ای از شکم بیمار ایجاد می‌شود. و از طریق برش آپاندیس برداشته خواهد شد.

مراقبت های بعد از عمل آپاندیس چیست؟

  1. زمانی که سرفه می‌کنید مراقب باشید فشار زیادی به شکم شما وارد نشود.
  2. از حرکت ناگهانی بپرهیزید. و قبل از حرکت آمادگی کسب کنید.
  3. اگر داروهای مسکن تاثیری روی درد نداشتند با پزشک معالج تماس بگیرید.
  4. فعالیت های سنگین انجام ندهید.
  5. قبل از بازگشت به کار از پزشک معالج سوال کنید.

بیماری هایی با علائم مشابه آپاندیسیت

  • پانکراتیت
  • عفونت ادراری
  • گاستروآنتریت
  • پنومونی
  • تورشن تخمدان
  • کوله سیستیت
  • دیورتیکول مکل
  •  

علائم عفونت بعد از عمل آپاندیس

  • سفتی و قرمز شدن پوست در محل جراحی
  • تب ولرز
  • کاهش اشتها
  • حالت تعوع و استفراغ

آیا اپاندیس عضو اضافی است؟

بدون آپاندیس نیز می توان به زندگی عادی و طبیعی ادامه داد و لازم نیست که تغییراتی در ورزش و رژیم غذایی ایجاد کرد. اما وجود آپاندیس مزیت های خاص خود را دارد. آپاندیس باکتری های سالمی که مورد نیاز روده ها هست را در خود ذخیره می کند.  و پس از بروز بیماری های اسهال خونی، باعث راه اندازی مسیر گوارش می شود.

فهرست مطالب

دسته مقالات